БИОГРАФИЯ

Share |


Поли Дочева (Ларена) – професионален психолог, астролог, астропсихолог, журналист, дизайнер на бижута, аксесоари и дрехи, изследовател на паранормални явления, авторка на 8 книги, 33 научни и над 7000 популярни публикации в специализирани издания и в пресата, фън шуй експерт. Член съм на Съюза на журналистите към КТ "Подкрепа", асоцииран член на Международния журналистически съюз със седалище в Брюксел, на Международната информационна мрежа “Нетуърк” в раздела за медицина и психология, на Асоциация “Феномени”. Името ми присъства в българското издание на справочника "Кой кой е" и в каталозите на "Нетуърк" за 1999-а, 2000-а и 2002-а година.

От януари, 2007-а до юли, 2008-а година съм автор на езотеричната част от сценария и неин водещ в предаването "Цветно" по Българската Национална телевизия. Имам свои рубрики и страници в сп. "Story", "Максимум" и в. "Женски свят".

Като представител на зодиакалния знак Стрелец, винаги съм търсила нестандартни решения и подходи и са ме вълнували източните духовни системи и практики за самоусъвършенстване. Интересът ми към астрологията и езотериката възникна по времето, когато се занимавах с бойни изкуства и докато изучавах за кратко китайски език. Преподавателката ми от Центъра за източни езици и култури, г-жа София Катърова, специализирала в голямата азиатска страна и посещавала я многократно, ми предаде интереса към астрологията и нумерологията, към тибетската медицина, медитацията и азиатските прийоми на профилактика и лечение, а мой първи учител беше Симеон Братованов – Люмиер.


Любопитството ми към теми като прераждането и регресията, творчеството в гранични състояния от рода на медиуматичните, автоматичното рисуване, съзидателната визуализация и изявата на човешките възможности в нетипични и екстремални условия, нарастваше паралелно с развитието ми в областта на прогностиката.

Самата аз съм имала още от детските си години медиуматични и паранормални преживявания, експериментирала съм върху насочването и промяната хода на различни събития със средствата на медитацията, съзидателната визуализация, автохипнозата и т.н., вкл. върху засилването мотивацията на хората за по-високи спортни постижения и др. В Центъра за Космически изследвания при БАН съвместно с ползващия се със световно признание физик проф. Гаро Мардиросян, проведох успешен опит с телекинеза и заедно анализирахме механизма на това явление със средствата на официалната наука, т.е. как психичната енергия се трансформира в други разновидности и задвижва различни предмети: махала, щанги и пр.

Моята медиуматична поезия, създадена в специфични психични състояния на засилена менталност, без участие на съзнанието, е оценена лично от големия български поет Евтим Евтимов, според когото тя е поезия на завършен творец в тази област. Той горещо ми препоръча да я издам и сподели, че тя е на изключително високо ниво.

Познанията ми и натрупаната информация за киното и някои сфери на шоубизнеса, ми дадоха възможност да започна да анализирам различни събития от живота на популярни личности, вкл. чрез съпоставяне на заложените в имената им кодове на съдбата с техните характерови особености, жизнени шансове и поведение в реални ситуации. Впоследствие обогатих опита си в тази насока с обобщения на основата на изготвените от мен над 77 хиляди хороскопа, сред които на известни политици, партии, сдружения и фирми, бизнесмени, хора на изкуството, популярни спортисти и шоумени, на телевизионни предавания, вестници, списания др. от страната и чужбина. Имам сериозни изследвания и  постижения в областта на прогностиката (астрологията, нумерологията и др.), парапсихологията и психологията, фън шуй.

Родът ми по бащина линия произлиза от една далечна екзотична страна – Индия, а фамилията на дядо ми е Факиров. Интересна е историята на създаването му, свързана със заселването по нашите земи на факир от пътуващ цирк. Преди повече от век той гастролирал из страната, вкл. обиколил редица балкански селища при голям успех, но внезапно се разболял и бил поверен на грижите на хората от едно планинско село. Артистите от цирка не били сигурни дали ще оздравее и заминали. Когато се възстановил, решил да остане в България, защото междувременно се влюбил в своята млада лечителка – моята прабаба…

 
     Дядо ми Дочо Факиров, един от потомците на този род, въпреки русите си коси, светъл тен на лицето и сини очи, имаше типичния индийски “гърбав” профил на носа и притежаваше необикновени умения. Той не се страхуваше от влечуги и ловеше змии, като често ги увиваше около ръцете си, доживя до 90-годишна възраст, без да има нито едно сериозно заболяване, намираше се в отлично здраве и имаше висок тонус до края на живота си. Неговата сестра, на която съм кръстена - Пенка, също беше изумителна жена. След 50-годишна възраст при нея се появи диабет, но тя успя да го овладее и независимо, че при повечето болни се увреждат зрението и зъбите, баба ми шиеше и плетеше без очила до 78-годишна възраст и нямаше нито една пломба! Навярно от тях съм наследила своята дарба на медиум, способността да прониквам отвъд видимото и да контактувам с паралелни реалности и гъвкавостта на ставите. Вероятно оттам идват култът ми към Изтока и мистиката, както и убеждението, че няма нелечими заболявания.


По образование съм психолог.  Завършила съм СУ “Климент Охридски”, а с астрология се занимавам повече от 16 години. В продължение на 8 години съм работила като научен сътрудник в НЦХМЕ (Център по хигиена и медицинска екология) в секция "Хигиена на детската и юношеската възраст".

Към края на този период проведох интересно изследване на тема: "Промени в Аз-концепцията и самооценката при младежи, практикуващи различни стилове и видове бойни изкуства". Тогава то се оказа уникално и единствено по рода си не само у нас, а и в света! От един от големите университети в Хонконг, с колеги от който кореспондирах, горещо ме приветстваха за идеята и ми изпратиха много книги и подробни библиографски справки по сходни теми, а един от най-големите майстори по древен стил в тай дзи цюан, ми подари последната си книга със специално посвещение. Досега имам над 33 научни и повече от 7000 популярни публикации в специализирани издания, ежедневници и списания.

    
От 1992-а година работя като журналист, астролог, нумеролог и астропсихолог  за различни издания, сред които в. "24 часа", "168 часа", "Дневен труд", "Седмичен (Жълт) труд", "Нощен труд", "Стандарт", "Сега", сп. "За жената", "Дева плюс", а в момента имам свои рубрики с хороскопи, прогнози и тематични статии в сп. "Story", “Максимум” и в. “Женски свят”. В продължение на 6 години съм била астролог на предаването "Супер" (по-късно "Супер събота") с водещ Георги Любенов по БНР, на сутрешния блок на ТВ "Евроком", на "Топ ТВ", радио Благоевград и др., била съм специален гост в предаванията "Голямата уста" (Нова ТВ), "Сблъсък" (БТВ), в сутрешния блок на Нова телевизия, в "По света и у нас" в навечерието на 2008-а година, в централните новини на БНТ преди настъпването на 2009-а година, в "Дарик радио" и др.  През последните две години, на 31-и декември, 2007-а и на 30-и декември, 2008-а година, бях поканена да гостувам със свои годишни прогнози и интервю за предстоящите събития, в централните новини в "По света и у нас" по Българската Национална Телевизия.

От началото на 2007-а година до юли, 2008-а, бях водеща на езотеричната част на предаването "Цветно", което се излъчваше ежедневно от понеделник до четвъртък по БНТ. Там участвах с теми от областта на  астрологията, нумерологията, фън шуй, парапсихологията, тълкуването на сънища на известни български звезди, както и с анализи на имената и факти от съдбите на актьорите, изпълнители на отделните роли в хитовия ТВ-сериал "Дързост и красота".
     Клипове с моята рубрика по време на излъчването на предаването бяха избрани и показани в портала top.bg  /където е опцията “хороскопи”, всеки ден можеше да се гледа актуалният ми материал за деня, а други от моите теми и изяви от ежедневните издания на “Цветно”, присъстваха редовно в класациите за най-гледаните предавания за седмицата, месеца и последните два месеца/, както и в топ-рейтингите за същите периоди. Имаше дори често случаи, в които по 8 откъса от "Цветно" с моята рубрика заемаха първите 8 места, изпреварвайки по гледаемост дори нашумели токшоута, предавания с популярни звезди и шоумени. В електронната поща на предаването пък над 90 процента от писмата бяха с възторжени отзиви за моите участия, за интересните, полезни и оригинални мои езотерични разработки, поднесени по атрактивен начин за публиката на предаването.  Скоро ще ви предложа да гледате голяма част от тях   и в опцията на моя сайт: "Галерия и видео".

До момента имам издадени 8 книги на езотерична тематика, първата от които – "Пътуване във вечността" ("В тайните на прераждането"), се нареди на първо място сред най-продаваните български заглавия за 1995-а година. Няколко месеца след излизането й, получих над 3000 писма от читатели, в резултат на големия отзвук. Другите мои книги са:  "Звездите и Поли Дочева вещаят за вас" /2000 г./,  "Какво вещаят звездите за света, за вас и за България: нумерология, хороскопи и предсказания" /2001 г./,  "Хороскоп за 2002-а година",  "Звездите и Поли Дочева вещаят за вас" /2002 г./,  "Добре дошли в Годината на Мишката" /2008 г./,  "Добре дошли в Годината на Свинята" /2006 г./,  "Годината на Жълтия Бик" /2008 г./.

Консултант съм на редица фирми, бизнесмени, политици,  партии, лекари, шоумени, рекламни агенции, дизайнери и хора на изкуството, спортисти и обикновени хора от България, САЩ, Италия, Гърция, Израел, Италия, Великобритания, Австрия, Швейцария, Германия и др.

Проблемът за намирането на най-удачните и по възможност, не изискващи твърде продължителен период, прийоми и стратегии за достигане до успеха, максималното използване на личния потенциал и способности и мобилизирането им така, че да се съкрати пътят до сполуката и да се ограничат рисковете от грешки, провали и житейски катаклизми, е представлявал за мен обект на специален интерес години наред.

Ако човек съумее по оптимален начин да организира времето си и да си изясни с какви възможности разполага на всеки етап от своето развитие, ако има предварителна информация кога и къде да съсредоточи своите усилия, как да избегне подмолните камъни и пречки, дали да действа самостоятелно, в съдружие с някого или в екип с повече хора, ако е наясно, подходящ ли е за близки контакти или обвързване човекът, който го привлича, той със сигурност ще среща по-малко разочарования и ще е по-удовлетворен от мястото си в професионален план и от своя интимен живот.

Стилът ми на работа е: винаги да насочвам хората, обърнали се към мен, към позитивното начало и по-пълното оползотворяване на собствените им ресурси, за да могат по-бързо и безболезнено да се справят с възникващите трудности и да постигнат своите стремежи. Със средствата на астрологията, нумерологията, както и някои други системи за предвиждане, с помощта на фън шуй, парапсихологията и източните практики за опознаване и активиране на собствените резерви и подобряване на жизнените шансове, да им помагам да добият повече самоувереност, да поемат контрола върху съдбата си и начина, по който ги възприемат околните, да постигнат по-високо качество на живот.

Моят девиз е: РАЗКРИЙ СВОЯ ПОТЕНЦИАЛ С ПОМОЩТА НА ЕЗОТЕРИЧНИТЕ ПОЗНАНИЯ, ДАТИРАЩИ ОТ ДРЕВНОСТТА  И СЛЕДВАЙ ПОСЛАНИЯТА НА ЗВЕЗДИТЕ  И ЧИСЛАТА ТАКА, ЧЕ ДА УСПЯВАШ В НАЧИНАНИЯТА СИ.

ФАКТИ ОТ РАБОТАТА МИ: Сред предвидените от мен значими събития са:
 • избирането на настоящия президент на НРБ Георги Първанов и за двата му мандата
 • победата в изборите на Сергей Станишев, сегашният премиер
 • излизането на политическата сцена на партия “Атака” и Волен Сидеров
 • провалът на редица двойки, кандидати за президент и вицепрезидент на страната, като напр. на Ирина Бокова и проф. Иван Маразов и др.
 • успехите и провалите на десетки кандидати за кметове на местните избори в последните години
 • големите наводнения през последните години, опустошили десетки селища у нас
 • разпадането на "Каналето", падането от екран на ТВ-шоуто "Хъшове" и политическото предаване по НТВ "Открито студио", както и  успехът на "Шоуто на Слави", предвид заложените в названието му по-хармонични вибрации в сравнение с предишното му ТВ-шоу
 • развоя на много международни футболни срещи с участието на родния национален отбор и такива от евротурнирите, където също са взели участие български тимове, както и героите в тях в лицето на най-добре представилите се футболисти, вкл. голмайсторите
 • допинг-скандалите на наши спортисти
 • триумфалното завръщане на тенис-надеждата ни Сесил Каратанчева през 2008-а година
 • победите на наши спортисти на големи състезания като Олимпийски игри, световни първенства, вкл. успехите на Стефка Костадинова, станала световна шампионка на висок скок в миналото
 • големите археологически открития у нас през последните няколко години
 • извоюването от бившия световен шампион по шахмат Веселин Топалов на титлата в този спорт
 • редица събития от живота на поканена в студиото на новините на Нова телевизия новобрачна двойка преди изборите, когато “Атака” осъществи своя пробив в политиката. Там предрекох и излизането на тази политическа формация на политическата сцена, избирането на Сергей Станишев за премиер и др. 
 • след излъчването по Националното радио и по БНТ на материалите ми за влиянието на имената върху жизнените шансове и съдбите на хората, които ги притежават, започна истински порой от се обаждания на много слушатели и зрители с молба да получат техни копия, защото по думите им, те представлявали буквално, точен хороскоп и хронология на вече случили се с тях събития в живота им.
 • притежателка на името Люба, известен учен, професор по медицина, й привела дори конкретни случаи с нейни заболявания в съответните области и части на организма, където аз съм предсказала като своеобразна диагностика на базата на нумерологията
 • главната редакторка на вестник за билкови системи на лечение Нина Кръстева, нарочно започнала да публикува извадки от моята книга от 2002-а година “Звездите и Поли Дочева вещаят”, посветени на анализите ми на имената, публикувани там, на характера, поведението и съдбите на носителите им, защото била изключително впечатлена от написаното за наименованието Николай /така се казвал предишният партньор на журналистката/. По този начин тя се надявала авторката, т.е. аз,  да прочете материалите и да се обади в редакцията, за да се свърже с нея. Според г-жа Кръстева, “Обобщенията за мъжете на име Николай са направени толкова прецизно и безпогрешно, все едно Ларена е живяла с любимия й и го познава съвсем отблизо!”
 • по моя препоръка, след като изготвих хороскопа и нумерологичната й карта, популярната актриса и ТВ-водеща Марта Вачкова започна да изписва името си в този вариант, а не в рождения – Мартина Вачкова и кариерата й в телевизията тръгна по възходяща линия. По молба на семейството  изчислих и името на нейната дъщеря Рада
 • скандалът около група “Каффе” и разформироването й
 • раздялата на Бен Афлек и Дженифър Лопес и др.
 • изневерите на Дейвид Бекъм и проблемите в брака му с неговата съпруга Виктория Адамс
 • годишната ми “прогноза в цвят” за Националното радио през 2000-та година, е излъчена 3 пъти по желание на слушателите!
 • докладът ми до представителите на Международната информационна мрежа “Нетуърк” в раздела за медицина и психология, където членувам от 1998-а година, за промените в самооценката, поведението и жизнените шансове на певица, на която бях изчислила сценичен псевдоним, предизвика огромен интерес. Организаторите и ръководителите на един от конгресите лично ме поздравиха, силно впечатлени от ефекта на промяната на името върху професионалния успех и популярност, способствал за формирането на личностни качества и особености, допринесли за по-пълноценна реализация на жената и способствали тя да просперира, без дори да усъвършенства пеенето си.
 • изчислените около средата на 90-те години фирмено име, дата за регистрация, концепции за развитие, както и лични хороскопи на известна наша балерина, филмова и театрална актриса и хореограф, живееща в Италия, подпомагат възходящия й път в кариерата и в личен план, защото днес тя е една от най-успелите българки там и често е на кориците на списанията, а името й присъства постоянно в пресата по повод не нейни премиери или светски прояви, на които е присъствала
 • д-р Надежда Виденова, наскоро гледала по Националната телевизия едно от поредните издания на предаването “Цветно”, в което аз съм говорила за името Янка и собственичките му, била изумена от невероятните съвпадения между казаното от мен и чертите в характера и хода на житейските дела на нейната близка приятелка от детството Янка. Те се познавали повече от 20 години и лекарката споделила, че всичко, присъстващо в материала ми за Янка, поразително отговаряло на особеностите й.